Whitlam Place Apartments
       
     
GS-MilieuNapierSt-3Quarter_2.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Lobby.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Living.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Balcony.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Trapezoid.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Bedroom.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Bathroom.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-3Quarter_2.jpg
       
     
Whitlam Place Apartments
       
     
Whitlam Place Apartments

Designed in collaboration with Anon Studio

Conceived as a solid form resting atop a light-filled podium; Whitlam Place holds the physical bounds of its site through a strong sense of European urbanity, which extends from its urban form to its scale and proportion; like in many European cities, the apartment is arranged into four levels of one, two and three bedroom apartments. Based on the classical proportions, rhythm, hierarchy, texture and formal profile of the neighbouring Fitzroy Town Hall’s fluted Corinthian columns, the design is conceived as a balance of weight, transparency and curated moments through which light and views enter the building. Copper oxide finish to the fluted concrete adds depth and variations in colour; green, lime and bronze blend to soften and subdue the weight of the solid material. The entire facade is layered with green wall creepers providing an irregular combination of shadow and colour which animate the facade, whilst anchoring it to its Eucalyptus setting.

This setting is also considered internally; the internal spaces are crafted to resonate with the natural qualities of the building’s tree-lined setting. Internalised spatial conditions contrast with light filled views of bordering Whitlam Place; engendering a connectedness between the rich internal living qualities of each apartment, and the natural beauty found within its neighbouring park. Blending artisanal practice with craft and attention to detail, the building’s interior palette of warm timber, stone and soaring windows exemplify a richness of detail that will endure; a timeless elegance, which echoes the enduring sensibilities of seminal modernist buildings and furniture

This project is due for completion in 2017.

Imagery by Gabriel Saunders

GS-MilieuNapierSt-3Quarter_2.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Lobby.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Living.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Balcony.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Trapezoid.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Bedroom.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-Bathroom.jpg
       
     
GS-MilieuNapierSt-3Quarter_2.jpg