Hoddle House
       
     
096A3526 copy sml.jpg
       
     
096A3484 copy sml.jpg
       
     
01A copy sml.jpg
       
     
096A8328_LOW RES.jpg
       
     
13 copy sml.jpg
       
     
16B.jpg
       
     
096A7942_A.jpg
       
     
096A7942_C.jpg
       
     
096A8041_B.jpg
       
     
096A8041_C.jpg
       
     
096A8041_D.jpg
       
     
096A3604 copy sml.jpg
       
     
096A7826_LOW RES.jpg
       
     
096A7860_LOW RES.jpg
       
     
096A3650 copy sml.jpg
       
     
096A3694.jpg
       
     
Hoddle House
       
     
Hoddle House

The conceptual basis of this project was to nurture the changing needs of a young family over time, through the creation of generous spaces with a high degree of flexibility.

The existing dwelling was a 1930s single-storey brick home with a rear 1970s addition. Our client required additional space for their young children to explore; a rumpus room, living, kitchen and terrace.

A primary deficiency in the existing condition was that the living/dining areas were buried within the rear addition, whilst the laundry occupied valuable garden space. Our approach was to swap the laundry and living areas, providing a raking ceiling at the junction of old and new to reveal the extensive yard beyond. The rumpus room was envisaged as a space of indeterminate function. Connected to the new living area by a large slider, it could be a rumpus room, as required by the client, or it could be more - a reading room, large dining room, or sleep-out. The room is bereft of joinery, or other programming features; its only determining feature is its connection to the garden, deck and living room, making it a connective space, open to variability and change.

The new volumes adopt atypically thick walls and window reveals providing formal, shading, thermal and cost benefits; rather than demolish and re-build, much of the original extension is retained and concealed within these thick walls. To animate the building, sheer curtaining coupled with variegated window heights and depths blurs the static formalism.

A common feature of the surrounding context is the hipped roof; in this addition, the exterior roof form is hidden from view. It is not until one experiences the interior that the angular forms of the hip roof type appear, in the form of soaring raked ceilings.

To watch over the children from inside, our client required vistas across the yard. A deceptively simple and cost effective approach was taken by the landscaper to express the boundary, by specifying black paint to all palings. This ‘horizon line' can be seen form several internal vantage points, extending the effective floor area right to the boundary.

Photography by Jeremy Wright

096A3526 copy sml.jpg
       
     
096A3484 copy sml.jpg
       
     
01A copy sml.jpg
       
     
096A8328_LOW RES.jpg
       
     
13 copy sml.jpg
       
     
16B.jpg
       
     
096A7942_A.jpg
       
     
096A7942_C.jpg
       
     
096A8041_B.jpg
       
     
096A8041_C.jpg
       
     
096A8041_D.jpg
       
     
096A3604 copy sml.jpg
       
     
096A7826_LOW RES.jpg
       
     
096A7860_LOW RES.jpg
       
     
096A3650 copy sml.jpg
       
     
096A3694.jpg