Turner House
       
     
096A4395_low res.jpg
       
     
096A4323_low res.jpg
       
     
096A4340_low res.jpg
       
     
096A4348_low res.jpg
       
     
096A4358_low res.jpg
       
     
096A4372_low res.jpg
       
     
096A4194_low res.jpg
       
     
Turner House
       
     
Turner House

This alteration to a Victorian weatherboard cottage in Melbourne’s inner east involved the reorganisation of the rear living areas to enrich the connections between the living, kitchen, dining and terrace spaces via two principal new elements, a dynamic two directional raked ceiling and articulated floor to ceiling windows.

Rather than adopting the principal of a static picture window, the floor to ceiling glass wall between inside and outside is imbued with depth and performative purpose; the glazing set out is determined by the particular activities proposed within and around the window. In one segment of the glass wall, the kitchen bench projects out beyond the glazing line informing the window sill height and enhancing the link between in and out. In another segment, the bi-fold doors necessarily stretch from the floor up to door height; whilst above both, a pair of fixed windows - one vertical and one horizontal - address the two ceiling levels of the raked ceiling. 

Being a narrow lot of five meters, with adjacent houses, we were limited in what we could propose on boundaries, so a decision was made to retain the existing rear boundary walls, also providing cost and structural benefits.

Photography by Jeremy Wright

096A4395_low res.jpg
       
     
096A4323_low res.jpg
       
     
096A4340_low res.jpg
       
     
096A4348_low res.jpg
       
     
096A4358_low res.jpg
       
     
096A4372_low res.jpg
       
     
096A4194_low res.jpg