McCredie Residence
       
     
096A9972_Low Res.jpg
       
     
096A9787_Low Res.jpg
       
     
096A9967_Low Res.jpg
       
     
096A9982_Low Res.jpg
       
     
096A9729_Low Res.jpg
       
     
096A9734_Low Res.jpg
       
     
096A9800_Low Res.jpg
       
     
096A7247_Low Res.jpg
       
     
096A7271_Low Res.jpg
       
     
096A9550_Low Res.jpg
       
     
096A7169A_low res.jpg
       
     
096A6924_Low Res.jpg
       
     
096A7119 1_Low Res.jpg
       
     
096A9646 1_Low Res.jpg
       
     
096A9664 1_Low Res.jpg
       
     
096A7048A_low res.jpg
       
     
096A7292_Update_Low Res.jpg
       
     
096A9578_Low Res.jpg
       
     
096A7330A_low res.jpg
       
     
096A9671 1_Low Res.jpg
       
     
096A9685_Low Res.jpg
       
     
096A9690_Low Res.jpg
       
     
McCredie Residence
       
     
McCredie Residence

A hardened form presenting itself boldly to the street is the first impression available to the public. The conceptual basis for this narrow site with six adjoining neighbours, was an internalised inward looking dwelling, that borrows amenity from its surrounding neighbours. As a result of the tight site constraints, a cantilevered first floor volume, hovering over the crushed rock carport and pedestrian entry, sits squeezed between the northern neighbour's glazed black brick garage, and semi-detached terrace dwelling to the south.

The decision was made to borrow amenity from the northern neighbours, and capitalise on views to an existing row of Michelia trees along the shared boundary. This natural and soft screen enabled the inclusion of expansive glazing to this northerly aspect. The abundant tree leaves provide an active role in tempering the heat of summer solar gain, while animating the lower level living spaces with dappled light and shade. Galvanised steel perforated cable trays were repurposed to provide sun shading, curate views towards the nearby public park, and preclude overlooking of neighbours. Like markers of time, the screen animates the bedroom with both stark contrast of striped light, and subtle peppering of perforated light.

A house for down-sizing baby boomers with visiting adult children or a growing young family; the design accommodates the changing living patterns of its inhabitants. The upper and lower levels of the home are conceptualised into two discreet zones. A space on the upper level is scaled larger than a typical bedroom, allowing potential use as a secondary living space or home office. The lower spaces include a study nook adjacent the kitchen's central island bench and rear courtyard, where a physical connection has been made between study nook, social aspects of the kitchen, and views to a backdrop of terraced planting.

Photography by Jeremy Wright

096A9972_Low Res.jpg
       
     
096A9787_Low Res.jpg
       
     
096A9967_Low Res.jpg
       
     
096A9982_Low Res.jpg
       
     
096A9729_Low Res.jpg
       
     
096A9734_Low Res.jpg
       
     
096A9800_Low Res.jpg
       
     
096A7247_Low Res.jpg
       
     
096A7271_Low Res.jpg
       
     
096A9550_Low Res.jpg
       
     
096A7169A_low res.jpg
       
     
096A6924_Low Res.jpg
       
     
096A7119 1_Low Res.jpg
       
     
096A9646 1_Low Res.jpg
       
     
096A9664 1_Low Res.jpg
       
     
096A7048A_low res.jpg
       
     
096A7292_Update_Low Res.jpg
       
     
096A9578_Low Res.jpg
       
     
096A7330A_low res.jpg
       
     
096A9671 1_Low Res.jpg
       
     
096A9685_Low Res.jpg
       
     
096A9690_Low Res.jpg